Att lyssna med ambitionen att förstå har aldrig varit viktigare än vad det är just nu. Ingen vet exakt hur den kommande utvecklingen kommer att se ut och det flödar av rykten, tankar och idéer. Positiva signaler blandas med negativa, rädslor med framtidstro. Allt fler har insett att vi inte bara kan avvakta utan vi måste agera. Vi måste alla anta ett flexibelt tankesätt och vara beredda att anpassa och utveckla våra affärsmodeller för att lyckas i en post-pandemisk värld. Men vi är på god väg. Den senaste veckan har det kommit allt fler bevis för att vi kan se ett ljus i tunneln, och det är inte från ett tåg som kommer för att köra över oss. Här kommer min bild över dagsläget.
Ta hand om dig. Forza Mässor – tillsammans fixar vi det här.
Mikael Jansson/CEO Fairlink
V I S Ä T T E R V Ä R D E P Å M Ä S S O R
Skicka gärna sammanfattningen till dina kollegor eller andra som du tror är intresserade av att läsa den. Sammanfattningarna kommer att ges ut med jämn oregelbundenhet.
Klicka här (maila mig om du ej fått sammanfattningen och vill ha den i fortsättningen)
mikael.jansson@fairlink.se
__________________________________________________________________________________________
MÄSSOR GER BRANSCHER NÄRING OCH VÄXTHJÄLP
Samhällets ekonomi kan liknas vid en skog, där varje träd representerar en specifik bransch. För att överleva måste varje träd ha rötter som ger näring. Mässorna är en del av branschernas rotsystem. Mässorna har inget egenvärde utan finns för att hjälpa andra branscher att växa. Rötter utan ett träd dör och ett träd kan inte överleva utan sina rötter. Mässorna spelar en stor roll för samhället både under krisen samt har framförallt en nyckelroll när ekonomin skall ta fart igen – Rötterna måste överleva.
__________________________________________________________________________________________
Mässvärlden öppnar upp
I Tyskland har man beslutat sig för att inte längre likställa fackmässor med övriga massmöten, vilket gör det möjligt för landets delstater att åter tillåta mässor. Först ut var Nordrhein-Westfalen som beslutade att man kommer tillåta fackmässor från och med 30 maj om de uppfyller ställda säkerhetskrav. Detta är bara början i Europa, fler länder kommer att följa efter.
Det gäller också för andra världsdelar. I Kina har man genomfört sin första mässa i Wuhan med 62 000 besökare och även Korea har öppnat upp. Allt fler regioner och länder diskuterar att följa Tysklands, Kinas och Koreas exempel. Från bilmässan som genomfördes i Wuhan rapporterades en försäljning av 23 910 fordon, men då hade också de lokala myndigheterna erbjudit bra krediter och lån för att stimulera köp på mässan. I Korea var det KINTEX som öppnade upp en arkitekturmässa. Förutom en virussäkrad mötesplats erbjöd man digitala deltaganden för besökare som ej kunde närvara fysiskt.
__________________________________________________________________________________________
EXEMPEL PÅ SAMHÄLLSEKONOMISKA EFFEKTER AV INSTÄLLDA MÄSSOR
Total ekonomisk påverkan som inte kommer att genereras t.o.m. Q2:
– 28,8 miljarder euro och 257 000 heltidsjobb för Europa
– 29,2 miljarder euro och 320 000 heltidsjobb för Nordamerika
– 21,8 miljarder euro och 378 000 heltidsjobb för Asien / Stilla havet
+ alla de affärer som utställare ej kan genomföra pga inställda mässor.
KÄLLA: UFI, 20 mars 2020
__________________________________________________________________________________________
Virussäkrade anläggningar
I en belgisk undersökning intervjuades 16 000 besökare på B2C-mässor om de kommer att besöka B2C-mässor när mässvärlden öppnas upp igen. 27% svarade att man kommer tillbaka, 31% att man kommer tillbaka om arrangören uppfyller vissa säkerhetskrav, 34% att man kommer tillbaka först när det finns ett vaccin mot Covid -19 och 8% sa att man inte kommer tillbaka. Självklart skiljer det sig åt mellan olika länder samt att ibland är människors minne kort men det finns många intressanta slutsatser att dra. En slutsats är att de flesta är villiga att börja besöka mässor igen men att 31% relaterar till arrangörernas säkerhetsarbete. Det lyfter upp frågan om vilka krav kommer att ställas på framtidens mötesplatser. För några dagar sedan satt jag med i ett möte och lyssnade på Demis Delforge som är CEO på Brussels Expo. Demis berättade om hur deras anläggning investerat miljontals kronor i att bland annat installera reningsutrustning. Syftet var både att minska risken för virusspridningar samt att få utställare och besökare att känna sig trygga i att komma till anläggningen. Många förkortningar blev det. Till exempel UV-C Radiation, PCO, CPO (Cold Plasma Oxygen) och -ION. En del lät som science fiction och jag kanske inte förstod alla detaljer men andemeningen var att det handlade både om att stoppa virusspridningen via direktkontakt men också via luften vi andas. Totalt hade man investerat 1,5 miljoner Euro i utrustningen vilket motsvarade ungefär 10 Euro/m2. Underhållskostnaden ligger på ca 300 000 Euro/år. Att virussäkra framtidens anläggningar kommer att kosta och handla om allt från tekniska lösningar till handsprit och bredden på gångarna. Här kommer två bra tips för den som arbetar med att virussäkra sin anläggning:
1. UFI har tagit fram ett ramverk för att skapa säkra mötesmiljöer. Klicka här
2. Italian Exhibition Group (IEG) har på samma sätt tagit fram ett ramverk för att skapa säkra mötesmiljöer i Italien. Klicka här
__________________________________________________________________________________________
Det digitala exemplet – Alibaba
Just nu är det många som arbetar med att skapa fygitala mötesplatser eller att ta fram digitala mötesverktyg. Ett exempel är LinkedIn som tagit fram ”The LinkedIn Virtual Events tool” som är tätare integration mellan tidigare existerande produkter. Ett annat exempel är hur e-handelsgiganten Alibaba Group och utställningsarrangören CCPIT i Shanghai, Kina, har meddelat man startat ett samarbete för att skapa en stor online-utställningsplattform (Yunshang Exhibition Company – YEC). Alibaba kommer att bidra med sin tekniska expertis, inklusive Artificial Intelligence, 5G och big data-analys. Samtidigt som CCPIT kommer att bidra med sin arrangörskunskap. YEC kommer inledningsvis att fokusera på att skapa onlineutställningar för bilindustrin och Ford, GM, Volkswagen, SAIC Motor och Geely deltog vid lanseringen i Shanghai.
Amerikanska branschtidningen PCMA Convene har nyligen genomfört en undersökning bland eventansvariga för att få en inblick i hur de påverkas av pandemin. 70% angav att man flyttar hela eller delar av sitt möte till en virtuell plattform. De kommer att använda livestream-högtalare, webbseminarier, förkortade program, inkludera Q&A och chat och interaktiva funktioner och virtuella utställningar. Man angav också att man kommer att lägga till nya funktioner i sina virtuella möten, inklusive enskilda diskussionsgrupper, gemensamma fikastunder, stängda Facebook-grupper, virtuellt nätverk, lounger, happy hours, rundabords diskussioner, podcasts, översättningstjänster, virtuella utmärkelseceremonier och quiz som innebär certifieringar.
__________________________________________________________________________________________
Ännu ett digitalt exempel – Chelsea Flower Show
Konsumentmässan Chelsea Flower Show förvandlas till en virtuell mässa. Under sex dagar, 18-23 maj, kommer Royal Horticultural Society (RHS) att arbeta med experter i trädgårdsmästare och kändisar för att leverera B2C-utställningen. Den första dagen är endast öppen för RHS-medlemmar. Några av inslagen kommer att vara:
Interaktiva Q & A-sessioner med RHS-rådgivare och speciella gäster. Möjlighet att skicka in bilder av sina egna trädgårdar för bedömning under showen. Tävlingen RHS People’s Choice Garden. Se hur ett antal familjer arbetat med sina trädgårdar sedan en tid tillbaka (via fast installerade TV-kameror).
__________________________________________________________________________________________
Det börjar att surras i mötessverige
Det börjar att talas allt mer om mässbranschens betydelse och situation.
• Ekot. Klicka här
• P1-morgon. Klicka här
Och mera kommer…
__________________________________________________________________________________________
Mässbranschens hetaste diskussionsämnen just nu
Nr 1. Skillnader mellan mässor och andra typer av mötesformat
I Tyskland, Kina och många andra länder har myndigheterna börjat att skilja mellan olika typer av mötesformat. Nu är det dags att vi börjar att diskutera det även i Sverige för att komma ur det vakuum som för tillfället råder. I det svenska förbudet likställs mässor med festivaler och fotbollsmatcher. Här i ligger ett problem. Det finns avgörande skillnader mellan olika format. På en mässa är till exempel inte allt fokus koncentrerat till en scen utan besökarna sprids ut över ett stort område. Andra skillnader är hur insläppet och lämnandet sker. Kommer alla besökare samtidigt eller är det vid olika tidpunkter? Möjligheten att styra besökarflöden och närheten mellan besökare är ytterligare skillnader. Till sitt upplägg är en fackmässa betydligt mer likt ett köpcenter än en musikkonsert. Vår bransch behöver dessutom lång framförhållning och indikationer på när mässor kan börja att tillåtas igen.
Nr 2. Virussäkrade anläggningar
På plats två ligger hur man som arrangör kan arbeta för att virussäkra sin anläggning. Här handlar det om allt från teknisk utrustning till handsprit, breda gångar, speciella öppettider för riskgrupper eller att tidsmässigt styra besökarflöden.
Nr 3. Fygitala mötesplatser
Fygitala mötesplatser, hybridmötesplatser, virtuella mässor, digitala mötesplatser, kärt barn har många namn. Vad det handlar om är hur det bästa ur två världar kan förenas – online och onlive.
Nr 4. Postcorona-samhället
Hur kommer det nya samhället som öppnar upp sig att se ut? De flesta av oss har tankar och åsikter, men inget vet. Vilka beteendeförändringar som är tillfälliga och vilka som blir permanenta.
Nr 5. Att våga och ha framtidstro
Utställare vill delta, men vågar man? Besökarna vill komma, men vågar man? Arrangörerna vill arrangera, men hur länge vågar man avvakta med beslut? Generösa och tydliga force majeure- och avbokningsregler, inspiration och utställarutbildning är bara några pusselbitar. Allra viktgaste är indikationer från myndigheterna.
Bubblare 1. Resurser att hjälpa utställare
Personal försvinner från branschen. Vilka resurser finns kvar för att hjälpa utställare när mässorna väl öppnas upp igen? Frågan blir allt aktuellare ju längre mässorna tvingas ha stängt och den ekonomiska situationen förvärras både för monterbyggare och arrangörer.
Bubblare 2. Nya samarbeten
Ett område där det bubblas allt mer. EU har lättat på konkurrensreglerna och allt fler arrangörer internationellt diskuterar nya samarbeten.
__________________________________________________________________________________________
Tyck till
Vad tycker du är branschens viktigaste fråga just nu och när tror du att det kommer att bli tillåtet att hålla större möten igen i Sverige? Berätta vad du tror i dessa två frågor. Enkäten hittar du nedan.
__________________________________________________________________________________________
Mötesvärlden stänger
Exempel på svenska mässor som hittills påverkats, men det finns många fler
(dubbelkolla alltid datum, förändringar kan ske snabbt).
Några nyheter på listan är: Dreamhack, Stora Nolia, Entreprenad Live
Advanced Engineering (Flyttad från 25-26/3-2020 till 2-3/9-2020)
Allt för Sjön (Avbruten)
Bilsport Performance & Custom Motor Show (Flyttad från 10-13/4-2020 till påsken 2021)
Comic Con Göteborg (Flyttad)
Dreamhack Summer (Flyttad från 12-14/6-2020 till 2021)
Elmia Lastbil (Flyttad från 19-22/8-2020 till 2-5/6 2021)
Elmia Produktionsmässor (Flyttad från 12-15/5-2020 till 10-13/5-2022)
En öl & whiskymässa (Flyttad från 3-4/20-2020 till 30-31/10-2020)
Entreprenad Live Göteborg (Flyttad från 3-5/9-2020 till 20-22/5-2021)
Euro Mine Expo (Flyttad från 9-11/6-2020 till 1-3/6-2021)
GastroNord (Flyttad från 31-2/4-2020 till 20-22/10-2020)
Hjultorget (Inställd)
Kommek (19-20/8-2020 blir endast webbkonferens)
Köpa Hus Utomlands (Flyttad från 21-22/3-2020 till 19-20/9-2020)
Linköping Beer Expo (Flyttad från 21/3-2020 till 12/9-2020)
LLB Expo (Flyttad från 5-7/5-2020 till 16-18/11-2020)
Mötesplatsen M (Framflyttad)
Nolia Trädgård (Inställd)
Nordbygg (Flyttad från 29-2/10-2020 till 20-23/4 2021)
Nordic Profile Fair (Flyttad från 12-13/8-2020 till 19-21/1-2021)
Nordiska Trädgårdar (Inställd)
Nyköpings Bomässa (Inställd)
SEE (Flyttad från 5-7/5-2020 till 4-5/11-2020)
SeniorEvent Eskilstuna (Framflyttad)
SeniorEvent Kalmar (Framflyttad)
SeniorEvent Trollhättan (Inställd)
SeniorEvent Växjö (Framflyttad)
Seniormässan Göteborg (Framflyttad)
Seniormässan Malmö (Framflyttad)
SETT (Flyttad från 21-23/4-2020 till 16-18/9-2020)
Sportfiskemässan (Flyttad)
Stora Nolia Piteå (Flyttad från 1-5/8-2020 till 7-11/8-2021)
Swedish Game Fair (Flyttad från 21-23/5-2020 till 29-30/8-2020)
Svenska Maskinmässan (Flyttad från 4-6/6-2020 till 1-3/10-2020)
Träffpunkt Idrott (Flyttad från 17-19/3-2020 till 31-2/9-2020)
Underhåll (Avbruten)
Ung Företagsamhet Final (Inställd)
VA-mässan (Flyttad från 22-24/9-2020 till 27-29/4 2021)
Vitalis (Flyttad från 5-7/5-2020 till 25-27/8-2020)
VÄV2020 (Flyttad från 24-26/9-2020 till 23-25/9-2021)
Wapnö Öl & Whiskymässa (Inställd)