Årskrönika: Från rädsla och tveksamhet till engagemang och positiv förväntan

Förväntningarna inom mässbranschen var skyhöga. 2020 skulle bli ett fantastiskt år. Mässkalendrarna var välfyllda och nybyggnationer och andra offensiva satsningar planerades. Den 12 mars förändrades allt. Mäss- och event-Sverige stängdes ned och vår bransch fick näringsförbud. Jag var själv på plats på Underhållsmässan i Göteborg när beskedet kom. Stämningen var spöklik och Underhållsmässan fick liksom Allt för Sjön i Stockholm avslutas i förtid. Nu, nästan ett år senare, vet vi fortfarande inte när vi får öppna igen.

 

För egen del har 2020 inneburit att jag istället för att analysera mässor och utbildat engagerade utställare fått ägna min tid åt kontakter med både Folkhälsomyndigheten och regeringen. Allt för att skapa förutsättningar för att göra det möjligt att öppna upp igen. Men jag har också fokuserat på att diskutera och planera för det nya mässlandskapet. För nu är det dags att se framåt och blicka in i 2021.

 

I samband med andra världskrigets slut konstaterade Winston Churchill att ”Never let a good crisis go to waste”. Den gången handlade det om att förena världens nationer i FN. För mässbranschen handlar det om att gå från ett överlevnadsår till att skapa och verka i det nya normala. Här har jag listat trenderna som kommer att forma mässåret 2021.

 

  1. 1. Det blir tillåtet att börja arrangera mässor igen

Ja, du läste rätt. 2021 blir året då vi äntligen får börja arrangera mässor igen. Inte i början av året, men efter ett tag, och det kommer att vara med restriktioner.

 

  1. 2. Ett nytt år noll

Hur såg mässan ut förra gången? Spelar ingen roll, det var ju före pandemin. Nu är det nya förutsättningar som gäller. Vi släpper ryggsäcks-historiken och vänder blad, både avseende antal fysiska deltagare och mässans format.

 

  1. 3. Vi ses säkert

Våra kunders hälsa är vår högsta prioritet” och ”Vi ställer inte in, vi ställer om”, var uttryck som vi matades med under år 2020. 2021 blir det ”Vi ses säkert” som gäller. Att mötas igen, men under både smitt- och affärsmässigt säkra former.

 

  1. 4. Finns det någon hjälp att få?

2020 har inneburit att aktörerna i mässbranschen har tvingats säga upp minst 50% av sin personal. Vem ska arrangera mässorna och vem ska bygga montrarna framöver? Kommer att vara branschens största utmaningar under de närmaste åren, tillsammans med att hitta nya affärsmodeller.

 

  1. 5. En anorektisk bransch skapar nya samarbeten

Hårt bantade och anorektiska organisationer kommer att aktivt söka nya samarbeten och kartan ritas om rejält. Tidigare otänkbara äktenskap blir helt plötsligt verkliga.

 

  1. 6. Hybridmässorna blir standard

Efter 2020 är dom flesta av oss dödströtta på digitala möten. De stela konversationerna och orosmomentet när vi väntar på om vi lyckas bli uppkopplade eller inte.

Vi saknar det informella småpratet och de oväntade ögonblicken. Vi saknar möten som leder till förtroende och affärer. 2021 blir året då hybridmässorna slår igenom med full kraft. Men det handlar inte om en universell teknisk lösning utan om ett tankesätt. Ett tankesätt med flera olika tekniska lösningar, där det fysiska och det digitala kompletterar varandra med utgångspunkt från deltagarnas behov och inte teknikens möjligheter.

 

  1. 7. Digitala möjligheter skapar ökad räckvidd och längre påverkan

Möjligheten att digitalt delta på en hybridmässa öppnar upp för många nya målgrupper att testa mässan. Allt ifrån utländska besökare till besökare som inte hinner vara borta från sin arbetsplats. OnDemand innebär dessutom att till exempel arbetskollegor kan dela upplevelser med varandra långt efter det att den fysiska mässan stängt. Hybridformat gör att det inte längre finns något definitivt slutdatum för mässan.

 

  1. 8. Hållbarhetsvågen får ny kraft

När väl pandemi-vågen passerat så återkommer istället hållbarhetsvågen med förnyad kraft. Hållbarhet är inte ett försäljningsargument längre utan en grundförutsättning.

 

Så min förhoppning och övertygelse är att 2021 blir året då alla vi som arbetar inom mässbranschen eller deltar på mässor går från rädsla och tveksamhet till engagemang, nybyggaranda och framtidstro. En start på något nytt. Vi ses säkert.

 

Ett riktigt gott nytt 2021

 

Mikael Jansson, CEO för Fairlink