PassionateAboutEvents

Sverige – ett framgångsrikt evenemangsland! Med ett rikt utbud av högkvalificerade evenemang och upplevelser skapas arbetstillfällen, regional utveckling och mötesplatser; Vasaloppet, Melodifestivalen, Bokmässan, Årets Kock och Sweden Rock är alla framstående exempel. Vad händer när dessa olika evenemang möts och utbyter kunskaper och erfarenheter?

-Vi tror att det händer mycket, både till innehåll och form men också affärsmässigt, säger Mikael Jansson, övergripande ansvarig Fairlink. I kombination med att vi lever i en tid med utmaningar som integration, att få en levande landsbygd och att finna nya mötesplatser ser vi evenemang som en viktig och rikstäckande resurs. Människor vill träffas och skapa unika upplevelser; ett evenemang innehåller alla dessa komponenter, säger Mikael Jansson.

-Genom vårt initiativ, PassionateAboutEvents, vill vi inleda ett mer strukturerat utbyte över gränser, evenemangsform och geografi, fortsätter Sara Olsson, grundare av och driver SaraJ Consultant. Vi kan se en trend mot att evenemang korsbefruktas, till exempel att festivaler kombineras med vetenskap och musik, idrottsevenemang med mässor och företagsevent med nycirkus.

Evenemangsbranschen i Sverige har stor potential i att bidra till såväl utveckling och engagemang som tillväxt och expansion. Branschen omfattar allt från mindre affärsmöten till festivaler med 10 000-tals besökare, konserter, mässor och idrottsevenemang och är idag en miljardindustri. Ett exempel är att Vasaloppets vintervecka beräknas inbringa en bra bit över 200 mkr i turistekonomiska intäkter. Och Vasaloppet är bara ett av många exempel. Förutom besökarna till evenemang växer marknaden för de ideella och volontära inslagen; att få vara med och jobba på ett evenemang kan ibland väga lika tungt eller till och med tyngre än att medverka som publik. Vad innebär det för framtiden?

Bredden i evenemangsbranschen ger upphov till spännande samarbeten och möjligheter att lokalt engagera människor för att genomföra de olika evenemangen.

– Evenemangsbranschens bredd visar sig även i detta samarbete, säger Mikael Jansson. Jag kommer från en mäss- och analysbakgrund och har varit verksam i 20 år. Sara som kommer från en bakgrund av festival, jämställdhet och kultur tillför helt andra perspektiv, men vi verkar inom samma bransch.

– Tillsammans har vi upptäckt att vi genererar nya tankebanor och ingångar för att utveckla både enskilda evenemang, såväl som branschen hoppas vi, säger Sara Olsson.

PassionateAboutEvents vill att den kompetens som finns runt om i Sveriges olika evenemang ska tas tillvara och utvecklas och destilleras. Inledningsvis handlar samarbetet om att via Instagram och andra sociala medier ge inspiration och samtidigt skapa nätverk för erfarenhetsutbyte. PassionateAboutEvents kommer också att kunna erbjuda föreläsningar och workshops.

-Vi spår en spännande framtid för evenemangsbranschen och vill också vara en del av och driva på utvecklingen, säger Sara Olsson. PassionateAboutEvents handlar om vad det låter som; att skapa ett erfarenhetsutbyte över gränserna mellan alla som, liksom vi, brinner för att skapa livskraftiga evenemang.

Välkommen att höra av dig för frågor eller mer information:

Mikael Jansson, Fairlink 070-744 29 70

Sara Olsson, SaraJ Consultant, 070-849 24 58

 

 

MIKAEL JANSSON

Mikael Jansson har sedan 1980-talet arbetat med mässor och dess utveckling. Både ur ett arrangörs- och ett utställarperspektiv. Basen för verksamheten är det egna bolaget Fairlink, men Mikael sitter även med som svensk representant i olika internationella expertråd. I sin verksamhet har han varit med och analyserat och strategiutvecklat de flesta av de största svenska mässorna. Mikael är en flitigt anlitat föreläsare och workshopledare. Mikael har dessutom skrivit flera böcker i ämnet. Mest känd är Mässguru som översatts till flera olika språk och sålts i över 30 000 exemplar. Den senaste boken heter Att tända en Supernova och beskriver den framgångsmodell som flera av de större evenemangen använder sig av för att attrahera besökare.

 

SARA OLSSON

Sara Olsson har en bakgrund som statsvetare, men hamnade tidigt i festival- och evenemangsvärlden som VD för Peace & Love och Vice VD för Palatset. Hon har också suttit i styrelsen för ideella organisationer som Svenska Freds och Kvinna till Kvinna.
Idag driver Sara sitt företag SaraJ Consultant som erbjuder konsulttjänster inom evenemangsutveckling och evenemangsutbildning samt ledarskaps- och organisationsutveckling. Till exempel driver hon Folkuniversitetets utbildning Diplomerad Eventkoordinator och är verksam som mentorskapscoach för Makten Över Musiken. Hon har även tagit fram ”Leda för kultur”, en ledarskapsutbildning för verksamma inom Kultursektorn.